Tahin helvası bileşiminde yaklaşık %1.5
su, %10.5 protein, %28 yağ,%55.3 şeker, %91mg kalsiyum, %9mg demir,
%0.35mg thiamin, %0.5mg riboflavin, %1.5mg niasin vardır. Ayrıca Tahin
helvası susamdan yapıldığı için içerdiği yağ, çoğunlukla doymamış
yağlardır. 100gr tahin helvası (üç kibrit kutusu büyüklüğünde) 516
kalori enerji verir. Bu nedenle enerji yanında protein ve demir yönünden
zengin olan tahin helvası artan enerji gereksinimini karşılamak üzere
kullanılabilen bir tatlıdır. Enerji harcaması çok olan kişilerin
özellikle, gelişme çağındaki çocukların, hamile ve emziren bayanların,
sporcuların ve işçilerin beslenmesinde kullanılabilir. Tahin helvası
aynı zamanda B grubu vitaminleri de içerir.
Tahin helvasının içine eklenen kakao,
fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişlerle besin değeri daha da
yükselmektedir. Doymamış yağ asitlerinin kan kolesterolünün denetiminde
dolayısıyla kalp damar hastalıklarındaki olumlu etkileri düşünülürse
susam, ceviz gibi yağlı tohumlarla yapılan tatlıların aynı miktar enerji
sağlayan diğer tatlılara tercih edilmesi önerilebilir.
Geleneksel bir Türk tatlısı olan
tahin helvası, sahip olduğu ortalama 540 kalorilik (100gramda) enerji
ile her zaman ısıtıcı, tok tutucu ve enerji verici besin maddesi olarak
tüketilmektedir.
Tahin helvasının bileşimi üzerinde
yapılan araştırmalara göre; bu tatlının yağ, protein ve şeker açısından
zengin bir gıda maddesi olduğu ortaya konulmuştur. Titizlikle uygulanan
sürecinden dolayı helva, yüksek dilimlenme özelliğine, ince lif yapısına
ve yüksek aromalı lezzete sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder