Susam
tohumları, mükemmel düzeyde bir besin değerine sahiptirler. Yüksek ve
eşsiz protein kompozisyonları içermeleri sebebiyle hemen hemen "kusursuz
gıda" tanımına yakındırlar. Susam tohumları, çok fazla miktarda
magnezyum içerirler, bu ise sinirlerin dayanıklı olmasına yardımcı olur.
Ayrıca, dışkı yumuşatıcı olarak kullanılır. Kolesterol içermemelerine
rağmen, içerdiği yağın %50 si doymamış bir haldedir. Yağ tüketimi her
ihtimale karşı abartılı olmamalıdır. İlginçtir ki, tatlandırılacak
yiyecek maddesine, susamdan çok az miktarda yağ gitmektedir. Yarım
bardak susam tohumunun içerdiği kalsiyum bir bardak sütte bulunan
kalsiyum miktarının 3 katıdır. Bir takım bilimsel çalışmalar
göstermiştir ki, sadece susam tohumları içerisinde bulunan lignan türevi
bir madde olan "sesamin" antioksidan bir etkiye sahip olup,
kolesterolün absorbe edilmesini ve dolayısıyla karaciğerde kolesterol
üretimini engellemesi açısından dikkat çekicidir. Susam tohumları aynı
zamanda vitamin A,E ve protein açısından da zengindirler. Susam
tohumları metionin ve triptofan gibi amino asitleri de içerirler; bu
amino asitler diğer bitkisel yağlarda bulunmayan ve karaciğer ve
böbrekler için son derece önemli olan, ayrıca B vitamini komplekslerinin
yeterli derecede kullanılmasına yardımcı olan amino asitlerdir. Eski
insanlar her gün çiğnenen ve yutulan bir yemek kaşığı susam tohumunun
kadınlardaki regl döngüsünü düzenlediğini çok ciddi bir şekilde tavsiye
ederler.
........ Sonuç olarak denilebilir ki, susam tohumları kalsiyum, potasyum, fosfor, vitamin B ve demir açısından son derece zengin, neredeyse kusursuz denecek seviyede besleyici özelliklere sahip mükemmel bir hammaddedir.
........ Sonuç olarak denilebilir ki, susam tohumları kalsiyum, potasyum, fosfor, vitamin B ve demir açısından son derece zengin, neredeyse kusursuz denecek seviyede besleyici özelliklere sahip mükemmel bir hammaddedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder