Diğer yıllık bitkiler 2-4 fit uzunlukta kalmalarına rağmen, yıllık olan bu bitki 7 fit uzunluğa dek yetişmektedir.
Çiçekleri beyazdan lavanta-pembe renge değin değişebilmektedir. Küçük
tohumlar olgunlaştığı zaman, olgun ve yenebilir susam tohumlarını
içerisinde saklayan kabuk pat diye açılıverir.
Bu olay tohumların saçılmasına neden olduğu için, kabuklar genelde tam
olgunlaşmadan önce ve elle toplanır. Bu yöntem antik çağlardan beri
değişmemiştir. Susam tohumlarının kabuğu genelde çıkarılır, zira kabuk
içinde bulunan % 2/3 'lük okzalik asit, kalsiyum absorbsiyonunu keser ve
tohuma hafif acılık katar. Susam tohumlarının hasadı için en uygun
mevsim Eylül ile Nisan arasındadır bu dönem, yeni mahsulün harmanlanması
içinde müsait bir zamandır. Susam çiçeklerinden hazırlanan bir kolonya
vardır. Susam yağı çıkarmak için preslenen tohumlardan arta kalan posa
(yağlı kek) protein açısından oldukça zengindir. Bu posa büyükbaş
hayvancılığında mükemmel bir yem olarak kullanıla gelmektedir. Tohum
rengi çeşitliliği bitkinin cinsine bağlı olarak değişmektedir. Bunlar
arasında koyu kahve, kırmızı, sarı, ve yaygın olarak da grimsi fildişi
rengi bulunmaktadır. Koyu tohumların daha revaçta oldukları söylenirse
de, bu tohumların boyalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder