27 Mayıs 2014 Salı

Susam Öğütme (Tahin)

Pişirme ve kavurma işlemi tamamlanan taneler, sergi havuzu ya da sergen denilen seramik ile döşeli ferah alanlara serilerek normal oda sıcaklığa kadar soğutulur, daha sonra tüketim sırasında dilde taneli bir duyu bırakmayacak şekilde öğütülür. Öğütme işleminde genellikle kaba ve ince öğütme şeklinde iki kademe söz konusu olup, bu kademelerde kaba ve ince öğütmeye ayarlanmış değirmenlerden yararlanıldığı gibi, kimi yörelerde bu amaçla taş değirmenler kullanılmaktadır.
Hangi tip öğütücü kullanılırsa kullanılsın, elde edilecek ürün kalitesi açısından özen gösterilmesi gereken en önemli nokta, işlem ve ürün sıcaklığının 70-80 derece arasında olmasının sağlanmasıdır. Bu amaçla özellikle modern öğütme değirmenlerinin yer aldığı işletmelerde, öğütme sıcaklığının yükselmesini önlemek amacıyla, değirmenler soğutma sistemleri ile donatılmıştır.
Tahin Üretimi Aşamaları:
• Susamların Temizlenmesi
• Kabukların Soyulması
• Kabukların Ayrılması
• Tuzlu suyun yıkanması
• Suyun Uzaklaştırılması
• Susam İçinin Kavrulması
• Susam İçlerinin Ezilmesi ( tahin değirmenleri )
• Susamın Tahin Verimi % 80-82 civarındadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder