Pişirme ve kavurma işlemi tamamlanan
taneler, sergi havuzu ya da sergen denilen seramik ile döşeli ferah
alanlara serilerek normal oda sıcaklığa kadar soğutulur, daha sonra
tüketim sırasında dilde taneli bir duyu bırakmayacak şekilde öğütülür.
Öğütme işleminde genellikle kaba ve ince öğütme şeklinde iki kademe söz
konusu olup, bu kademelerde kaba ve ince öğütmeye ayarlanmış
değirmenlerden yararlanıldığı gibi, kimi yörelerde bu amaçla taş
değirmenler kullanılmaktadır.
Hangi tip öğütücü kullanılırsa
kullanılsın, elde edilecek ürün kalitesi açısından özen gösterilmesi
gereken en önemli nokta, işlem ve ürün sıcaklığının 70-80 derece
arasında olmasının sağlanmasıdır. Bu amaçla özellikle modern öğütme
değirmenlerinin yer aldığı işletmelerde, öğütme sıcaklığının
yükselmesini önlemek amacıyla, değirmenler soğutma sistemleri ile
donatılmıştır.
Tahin Üretimi Aşamaları:
• Susamların Temizlenmesi
• Kabukların Soyulması
• Kabukların Ayrılması
• Tuzlu suyun yıkanması
• Suyun Uzaklaştırılması
• Susam İçinin Kavrulması
• Susam İçlerinin Ezilmesi ( tahin değirmenleri )
• Susamın Tahin Verimi % 80-82 civarındadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder