Susam tohumu insanoğlunun bildiği en eski
tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesin olarak
bilmese de, Eski Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan
ekmek yaptıkları gerçeğini kabul etmektedirler. Susam tohumlarının, ilk
defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı
çıkarılabilen ilk bitki olduğuna inanılır.
Susam tohumları, mükemmel düzeyde bir
besin değerine sahiptirler. Yüksek ve eşsiz protein kompozisyonları
içermeleri sebebiyle hemen hemen "kusursuz gıda" tanımına yakındırlar.
Susam tohumları, çok fazla miktarda magnezyum içerirler, bu ise
sinirlerin dayanıklı olmasına yardımcı olur
Susam tohumları dünyada esas
olarak yağ üretimi için kullanılıyor olsa da özellikle ülkemizde ve
birçok Ortadoğu ülkesinde, çoğunlukla tahin ve tahin helvasına işlenerek
değerlendirilmektedir. Tüm yağlı tohumlar gibi proteince zengin bir
ürün olan susam, %19-31 arasında, ortalama %25 dolaylarında protein
içerir. Karbonhidrat içeriği yaklaşık %14 ‘tür. Yağ miktarı fazla olan
susamlar yağ ve tahin üretiminde, az olan susam tohumları ise simitlik
ve bisküvilik olarak kullanılmaktadır. Susam taneleri ince bir kabukla
sarılmıştır. Tane üzerindeki kabuk ince olmasına rağmen tanelerin çok
küçük olması nedeniyle kabuğun tanedeki oranı %15-20 ‘ye kadar
yükselebilmektedir. Tohum kabukları oksalik asit, kalsiyum ve selüloz
yönünden zengin bir yapıdadır. Bulgular göre tohumda %2.5-3.0 oranında
olan oksalik asit miktarı, kabukta %15 ‘e ulaşabilmektedir.
Bu nedenle insan gıdası olarak
tüketilmek üzere hazırlanan tüm susam ürünlerinin üretiminde, önce tohum
kabuklarının uzaklaştırılması, sağlıklı beslenme açısından önem
taşımaktadır.
Bu nedenle insan gıdası olarak tüketilmek üzere hazırlanan tüm susam ürünlerinin üretiminde, önce tohum kabuklarının uzaklaştırılması, sağlıklı beslenme açısından önem taşımaktadır.
Bu nedenle insan gıdası olarak tüketilmek üzere hazırlanan tüm susam ürünlerinin üretiminde, önce tohum kabuklarının uzaklaştırılması, sağlıklı beslenme açısından önem taşımaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder