27 Mayıs 2014 Salı

Tahin Helvası Nasıl Yapılır

Şeker (100kg) ve su (5-10kg) 100–125 o C'de şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Kazana konan şeker ve su karışımına kaynamanın sonuna doğru, kesilmesi için sitrik asit ilave edilir. Kaynama işleminden sonra soğutma kazanında 90 o C'ye kadar 10–15 dakika çırpılarak soğutulur. 1,5–2 litre çöven suyu ilave edilir ve çırpma işlemine devam edilir. İstenilen kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Koyulaşmaya başlayıp renk beyazlaştıktan sonra sıcaklık 80 o C'ye düşer. Ağda kıvamına gelince yoğurma kazanına alınır. Helva Ustasının takdiri doğrultusunda genelde %55 oranında önce tahin (10–15 o C'de) sonra %45 oranında beyaz, mat ağda dökülür, bu karışıma emülgatör ilave edilir. Yoğrulan ağda karışımı elle kenarlarından ortaya basılarak yoğrulur. Kalıplara dökülür, minimum 12 saat normal oda koşullarında bekletilerek soğutulur. Ambalajlanır ve etiketlenir.
Tahin helvası yapımı genelde el hüneri isteyen bir üründür. Zira tahin ve beyazlaştırılmış ağdanın homojen ve uygun kıvama gelinceye dek karıştırılması elle yapılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder