Şeker (100kg) ve su (5-10kg) 100–125 o
C'de şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Kazana konan şeker ve su
karışımına kaynamanın sonuna doğru, kesilmesi için sitrik asit ilave
edilir. Kaynama işleminden sonra soğutma kazanında 90 o C'ye kadar 10–15
dakika çırpılarak soğutulur. 1,5–2 litre çöven suyu ilave edilir ve
çırpma işlemine devam edilir. İstenilen kıvama gelinceye kadar bu işleme
devam edilir. Koyulaşmaya başlayıp renk beyazlaştıktan sonra sıcaklık
80 o C'ye düşer. Ağda kıvamına gelince yoğurma kazanına alınır. Helva
Ustasının takdiri doğrultusunda genelde %55 oranında önce tahin (10–15 o
C'de) sonra %45 oranında beyaz, mat ağda dökülür, bu karışıma emülgatör
ilave edilir. Yoğrulan ağda karışımı elle kenarlarından ortaya
basılarak yoğrulur. Kalıplara dökülür, minimum 12 saat normal oda
koşullarında bekletilerek soğutulur. Ambalajlanır ve etiketlenir.
Tahin helvası yapımı genelde el
hüneri isteyen bir üründür. Zira tahin ve beyazlaştırılmış ağdanın
homojen ve uygun kıvama gelinceye dek karıştırılması elle yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder